Ik studeerde communicatie

Let's go back.., way back!

Wat is de wereld veranderd, als je het heden vergelijkt met de tijd dat wij studeerden. We leerden onze lessen uitsluitend uit boeken, aangevuld door klassikale bijeenkomsten. Daar schreven we dan teksten over van sheets die over onze hoofden op een uitrolscherm geprojecteerd werden.

We vertoefden in opgekalefaterde kantoren en houtbouw klaslokalen, waar het 's winters nog wel eens koud kon zijn. Of lekker muf ruikend als er net een klasje studenten op een pittig tentamen had zitten zwoegen. Zachtjes lopen over de houten vloeren van de Max Euwestraat of je vol stress in een te kleine lift wurmen om op tijd op de vierde verdieping van de Kaatstraat te arriveren...

Computers op school, commerciële omroepen, internet

Het werken met computers zou aan ons wel voorbij gaan... dachten wij. In de jaren '80 leerden we met enige tegenzin verslagen van projecten te tikken in Wordperfect 1.0 en om conclusies te trekken uit onderzoeksgegevens met dBase III en SPSS 1.0. Helaas bleven die vervelende computers ook na het project in onze belevingswereld ;)

Logo van commerciele omroep VeroniqueGoede tijden...

Het was de tijd waarin de omroepen commercieel werden. Wie herinnert zich nog
de introductie van zender RTL Véronique in 1989, met een bekend gezicht als boegbeeld... ook de HEAO-CO gevolgd :) We werden opnieuw opgevoed door 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en verwonderden ons over het nut van CNN, met 24/7 nieuws... wie zat daar nou op te wachten?

Het was ook de tijd waarin we toegang tot het internet kregen. Vanaf het begin van de jaren '90 begonnen early adopters elkaar via 'Bulletin Board Systems' - met een modem en de telefoonlijn - berichten te sturen; de voorloper van e-mail. In 1995 bood het Amerikaanse Compuserve ons tegen betaling van dollars toegang tot het echte 'World Wide Web'. Dat de 'internetbel' een paar jaar later al klapte mocht de pret niet drukken... 'The Web' is here to stay!

What's new?

Daarna volgden natuurlijk nog vele ontwikkelingen elkaar op, maar hoe vernieuwend waren deze in vergelijking tot onze belevenissen van toen?